Plaça de la Catedral

El tradicional Fira de Santa Llúcia, que l'any passat va fer 225 anys, no s'ha salvat tampoc de la crisi. Troben que tenen la mateixa afluència de gent respecte l'any passat. "Esperem més gent el cap de setmana" afirma Roger, comerciant. Tot i així mantenen clients fidels, que vénen "buscant un bon tracte i bona qualitat. Nosaltres els donem això, els grans comerços no poden dir el mateix", insisteix Roger.

Fira de Santa Llúcia. Font: pròpia
Els comerciants no esperen gaires vendes a la setmana d'abans de nadal, ja que és habitual fer les compres a última hora. Entre els articles que es poden trobar, hi ha els tradicionals caganers, el Tió, guarniments diversos per a l'arbre de Nadal i alguns abrets.

Hi ha molt d'ambient a la Plaça de la Catedral, de fet, molts curiosos hi passegen atrets per l'ambient festiu que s'hi respira. Entre setmana, hi ha una afluència important d' escoles: "Els nens s'ho passen molt bé i han comprat caganers", ens explica una professora d'escola.


                                           Font: Canal Youtube de l'Ajuntament de Bcn

Història de la Fira

Amb 283 paradetes dedicades a objectes nadalencs, aquesta fira s'ha constituit com un punt tradicional on comprar ornaments tant típics com el vesc o el caganer del pessebre.

Els inicis de la Fira de Santa Llúcia es remonten a l786, data en que es tenen les primeres dades. Aquesta fira ha estat sempre molt important per la ciutat, molts textos antics així ho demostren. Fins i tot Josep Maria de Segarra, l'any 1915, dedicà un Romanç a la Fira de Santa Llúcia.
Aquesta fira també era coneguda com "la fira de les noies", ja que hi anaven moltes noies acompanyades de les mares, per a trobar pretendents.

Ja als segles XIX i XX, per Santa Llúcia, en algunes poblacions de Catalunya les nenes corrien pel poble cantant i fent festa. Eren anomenades "llucietes". En d'altres llocs assistien a missa i anaven a demanar almoina. Una d'elles portava una corona de flors representant Sta Llúcia, i les altres eren les "cardenales".


Font: Història de Santa Llúcia


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada